天城軍鶏という食材
天城軍鶏という食材説明イメージ

天城軍鶏は決して「柔らかい肉」ではない。天城軍鶏は、料理人が料理をしたくなるようなバランスの取れた「おいしい肉」を目指している。ブロイラーの3倍以上の時間をかけ、平飼い鶏舎で育てられている天城軍鶏は、歩き回って自由に動いている分当然筋肉が体につく。しっかりと大地を踏みしめるその姿は、雄々しく大きく、美しい。そしてそうやって自由に育った肉は、噛みしめるたびに旨味がじゅわっと口の中で広がる。食べて自分で判断してほしい。肥沃な天城の土地で、飼料から試行錯誤を繰り返しながら作り上げられた天城軍鶏という食材を、楽しんで料理して味わっていただきたい。

If you are looking for simply tender meat, Amagi Shamo does not fit the criteria.
We are committed to make the "best" meat, of which a chef would be tempted to use in his/her cuisine.
These free-run Shamos are grown for the period 3 times longer than caged chickens. Running freely helps to develop their muscles. Standing firmly on the ground and running damically, the Shamos' appearance is a natural beauty. Raised with the least stress, their meat has the undescribable flavor and umami. Experience the delight yourself. Enjoy cooking and dining the shamo meat, which we seriously committed to produce.

食餌イメージ

食餌

天城軍鶏の飼料は、天城の名産、山葵の葉茎をはじめ、豆腐店から出る豆乳、米農家からの飼料米など、飼料を生産農家から厳選して仕入れています。これらの飼料を毎日食べる天城軍鶏の肉質は強く丈夫に育ち、芳醇な香りと臭みのない味わいを作ります。
What we feed the Shamos are carefully selected. Examples are leaves and stem of famous Amagi wasabi, soy milk directly bought from traditional tofu factory stores, rice directly bought from rice farmers. These food makes strong shamos, resulting in firm meat, contributing to its flavor and removing the odor.

水風イメージ

水風

鶏舎は、強い風が吹き通る天城の山間にあり、すぐ横に狩野川が流れています。山間からの強い風は鶏舎内をすみずみまで吹き渡り、空気を清浄に保つ役割を果たします。また、狩野川の流れは適度な湿度を保ち、その清涼な水を飲んで天城軍鶏は育ちます。
Our farm is located in the mountains of Amagi, and there is the Kano river which flows right beside us. The strong wind from the moutains blow through the farm, naturally ventilating the Shamo house. The Kano river also keeps the right humidity, and provides drinking water for the Shamos.

平飼イメージ

平飼

天城軍鶏は広い平飼い鶏舎でブロイラーの3倍以上の時間をかけて育てています。自由に歩きまわることの可能なストレスのない環境は、ほどよく筋肉のついたバランスの良い肉質と旨味のある脂を作り、噛みしめるたび深い味わいと脂の旨味が広がります。
Our Amagi Shamos are free-run, raised for the period 3 times longer than caged chickens. The stress-free environment, where they can walk around as freely as they wish, helps them to develop muscles and good quality fat. The balance of muscles and fat gives the best texture and taste to the Shamo meat.

〆イメージ

〆

軍鶏がどのような状態で出荷されるかは肉の味を左右するため、非常に重要です。堀江養鶏では天城軍鶏専用の自家処理場を有しています。自家処理場のあるこの規模の養鶏場は非常に珍しく、お客様のご要望によって最高の状態でお届けすることが可能です。
The meat condition at shipment is a crucial factor. At Horie Poultry Farm, we have a meat dressing area within the farm, exclusively used for Amagi Shamos. This is extraordinary for a poultry farm of our size, and this makes us possible to deliver the meat at its best condition.